"> زودانزالی چیست ؟ تشخیص و درمان براساس معیارهای علمی - مشاوره آنلاین مهکام
مشاوره آنلاین مهکام

زودانزالی چیست ؟ تشخیص و درمان براساس معیارهای علمی

زودانزالی چیست ؟ Premature ejaculation  یا انزال زودرس قرص درمان زودانزالی درمان قطعی زود انزالی درمان زود انزالی با حنا درمان زود انزالی بدون دارو درمان زود انزالی pdf خداحافظی با زود انزالی درمان زود انزالی با تغذیه درمان زود انزالی با ورزش سستی کمر ناتوانی در انجام عمل جنسی نشانه های زود انزالی در مردان تشخیص زود انزالی علائم زود انزالی در مردان علایم زود انزالی تشخیص زود انزالی قبل از ازدواج عوارض زود انزالی در مردان درمان زود انزالی در مجردی درمان زود انزالی قبل از ازدواج

در این مطلب به بررسی علمی و دقیق زودانزالی یا اختلال انزال زودرس بر اساس معیارهای علمی روز دنیا بر اساس راهنمای آماری تشخیص اختلالات روانشناسی دی اس ام فایو پرداخته ایم.

زودانزالی چیست ؟ تشخیص و درمان براساس معیارهای علمی

زودانزالی چیست ؟ تشخیص و درمان براساس معیارهای علمی

تعریف زودانزالی چیست ؟

در تعریف اختلال زودانزالی یا انزال زودرس باید گفت که مدت زمان لازم برای رسیدن به انزال بسیار کوتاه و قبل از ایجاد رضایت کافی از رابطه ، انجام گیرد.

انزال زودرس بر اساس راهنمای آماری تشخیص اختلالات (DSM5)

اختلال انزال زودرس یا زودانزالی

انزال زودرس ( Premature ejaculation ) یکی از اختلالات و مشکلات جنسی شایع در مردان است. شکایت عمده قریب به 35 تا 40 درصد مردانی که به علت اختلالات جنسی معالجه می شوند انزال زودرس است و شایعترین اختلال جنسی مردان زیر 40 سال میباشد.

برای انزال زودرس تعاریف متعددی ارائه شده است اما نکته حائز اهمیت این است که در تمام تعاریفی که از انزال زودرس شده است سه نکته زیر مورد توافق همگان می باشد :

  1. فاصله زمانی از دخول تا انزال کوتاه باشد و انزال قبل یا در فاصلۀ کوتاهی پس از دخول رخ دهد.
  2. فرد کنترلی بر روی آن نداشته باش .
  3. این حالت موجب فشار روحی و روانی در فرد مبتلا یا همسر وی یا هر دو شده باشد .

در مورد شرط اول زودانزالی یعنی کوتاه بودن” فاصله زمانی دخول تا انزال“باید زمان طبیعی رسیدن به ارگاسم در مرد را دانست. در یکی از معتبرترین مطالعات که توسط پروفسور والدینگر (یکی از صاحبنظران این رشته) انجام شده متوسط این فاصله در جمعیت مردان مورد مطالعه 4/5 دقیقه بوده و پروفسور والدینگر بر اساس همین مطالعه با بررسی منحنی زنگوله ای زمان انزال در جمعیت مردان مورد مطالعه، به این نتیجه رسیده که حداقل طبیعی “فاصله زمانی دخول تا انزال” یک دقیقه است و در اکثر مراجع نیز اگر انزال در کمتر از یک دقیقه از شروع نزدیکی رخ دهد آن را «انزال زودرس» تلقی می کنند و برخی نیز زمان کمتر از دو دقیقه را غیرطبیعی و زودرس می دانند.

پیشنهاد ما : شناخت اختلالات جنسی

سازمان بهداشت جهانی ملاک های زیر را برای انزال زودرس مطرح کرده است:

1- شخص قادر نیست انزال را آنقدر به تاخیر بیاندازد که از عشقبازی لذت ببرد و این حالت به یکی از دو شکل زیر بروز میکند:

  •  انزال قبل از نزدیکی یا در آغاز آن روی میدهد( اگر محدوده زمانی لازم باشد ظرف 15 ثانیه از شروع علائم)
  •  قبل از آنکه نعوظ به حدی برسد که مقاربت امکان پذیر شود انزال روی می دهد

2- این اختلال ناشی از خودداری طولانی از نزدیکی جنسی نیست

3- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:

  •  فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند
  • کژکاری جنسی مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد
  • کژکاری جنسی حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد
  • کژکاری جنسی را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد

همچنان که مشاهده میکنیم سازمان بهداشت جهانی (WHO) برخلاف انجمن روانپزشکی آمریکا ملاک زمان و طول مدت اختلال رو هم لحاظ کرده است.

انجمن بین المللی طب جنسی در ماه اکتبر سال 2007 خود ، آخرین و جدید ترین تعریف زود انزالی را به جامعه علمی ارائه داد . به ادعای این انجمن ، انزال ظرف مدت یک دقیقه و یا کمتر در طی فرایند رابطه جنسی واژینال و ناتوانی در به تعویق انداختن آن که ناخشنودی شریک جنسی را به دنبال داشته باشد مشکل زود انزالی قلمداد میگردد .

تعریف انزال زودرس توسط انجمن بین المللی طب جنسی (ISSM):

بر اساس این تعریف انزال زودرس سه جزء دارد:

انزالی که همیشه یا تقریبا همیشه قبل از دخول یا طی حدود یک دقیقه بعد از ورود اندام تناسلی به داخل مهبل رخ می دهد.
ناتوانی در به تاخیر انداختن انزال در همه یا تقریبا همه موارد ورود عضو تناسلی به داخل مهبل.
پی آمدهای فردی منفی مانند پریشانی، رنجش، نا امیدی، و/یا پرهیز در صمیمیت در روابط جنسی.

پیشنهاد مطالعه:  اختلال بیزاری جنسی-sexual aversion disorder

تعریف زودانزالی انجمن ارولوژی آمریکا (AUA)

وقوع انزال زودتر از زمانی که مطلوب فرد می باشد، انزال قبل یا مدت کوتاهی بعد از د خول، باعث ایجاد پریشانی در فرد یا هردو نفر شود.

تعریف زودانزالی انجمن ارولوژی اروپا (EAU)

ناتوانی در کنترل انزال به مدت کافی قبل از د خول در مهبل

تعریف زودانزالی از نظر مسترز و جانسون

ناتوانی در کنترل انزال به مدت کافی در طول مقاربت، ناتوانی در ارضای شریک جنسی در حداقل 50 % موارد مقاربت ها

بررسی انتظارات از زودانزالی

پزشک در هنگام بررسی کسی که با شکایت از زودرس بودن انزال مراجعه کرده باید به این نکته توجه داشته باشد که شاید انتظارات بیمار اشتباه باشد. همانطور که گفته شد متوسط رسیدن به ارگازم در مردان طبیعی 4/5 دقیقه است و اگر بیش از یک دقیقه باشد طبیعی است ولی در خانمها متوسط زمان رسیدن به ارگاسم به طور طبیعی بسیار بیش از این(14 تا 20 دقیقه) است.

بنا براین انتظار اینکه یک زوج پس از شروع نزدیکی ، همزمان به ارگاسم برسند انتظاری اشتباه است. یعنی در برخی از موارد ، مرد با آن که از نظر زمان رسیدن به ارگاسم طبیعی است چون انتظار دارد همزمان با همسرش به ارگاسم برسد و اینچنین نمی شود با تصور اینکه انزالش زودرس است مراجعه می کند در حالی که انتظار او اشتباه است. از آنجاییکه زمان استاندارد انزال بسته به نظر و رضایت افراد از رابطه زناشویی‌شان از هر زوج تا زوج دیگر متفاوت است پیشنهاد شده که اگر در 50 درصد یا بیشتر موارد ارتباط زناشویی انزال زمانی اتفاق افتاد که فرد و یا همسرش راضی نبودند (البته باید انتظارات، واقعگرایانه باشند ) یعنی فرد مشکوک اختلال زودانزالی هست و می‌توان وی را مورد تشخیص و درمان قرار داد.

این تعریفی است که مورد تایید اکثر متخصصان مسایل جنسی است. بطور مثال اگر مردی در عرض 4 دقیقه ارضا می شود و شریک جنسی او در عرض 5 دقیقه یعنی فرد دچار انزال زودرس است ولی اگر مردی در عرض مثلا 5 دقیقه ارضا میشود و شریک جنسی او در عرض 4 دقیقه، مورد را مربوط به انزال زودرس نمیدانند.

سه شرط اساسی در تعریف و تشخیص زود انزالی

لازم به ذکر است که حضور سه فاکتور زمان ، ناتوانی درتعویق و واکنش منفی شریک جنسی ، سه شرط اساسی در تعریف و تشخیص زود انزالی به شمار میرود و مهم در این زمینه احساس رضایت دو طرف پس از پایان نزدیکی است بعضی از افراد با آن که طبیعی هستند انتظارات غیرطبیعی از نظر طول زمان نزدیکی دارند.

ملاکهای تشخیص زودانزالی در DSM5

A. الگوی پایدار یا عود کننده انزال هنگام فعالیت جنسی با شریک جنسی پس از تقریباً 1 دقیقه پس از دخول و قبل از دلخواه فرد باشد.

توجه: اگرچه تشخیص انزال زودرس (اولیه) ممکن است در کسانی که فعالیت‌ های جنسی غیرواژنی دارند هم دیده شود اما برای مدت زمان خاصی برای این نوع مقاربت تعیین نشده‌ است.

B. تداوم علائم‌ ملاک A حداقل به مدت تقریباً 6 ماه و تجربه این علائم تقریباً در تمام (حدود 75 تا 100 درصد) موقعیت‌های فعالیت جنسی (در زمینه ‌های موقعیتی مشخص یا، در صورت تعمیم یافته بودن مشکل، در تمام زمینه‌ها).

C. علائم‌ ملاک A موجب پریشانی بالینی قابل توجه در فرد می گردد.

D. این کژکاری جنسی با اختلال روانی غیرجنسی دیگری قابل توجیه نیست یا ناشی از سایر عوامل استرس‌زای عمده و یا متأثر از مصرف مواد/ یا داروهای نسخه شده یا سایر بیمارهای جسمی نمی باشد.

علت زودانزالی یا اختلال انزال زودرس در مردان

1 – عوامل روانی بازدارنده

عواملی مانند اضطراب در حین عمل زناشویی ، احساس گناه یا افسردگی میتوانند موجب انزال زود رس شوند .

2- فاصله زیاد بین روابط جنسی

وقتی که احساسات جنسی بین زوجین متراکم میشود ، معمولا کنترل یک باره آنها سخت میشود و منجر به انزال زود رس میشود. اضطراب نسبت به رابطه جنسی، ازدواج پراسترس، انتظار غیر واقعی از روابط زناشویی ، کمال گرایی، حساسیت بیش از حد بین فردی، تاریخچه تعارض کودک والد، احساس گناه ، ترس ناخوداگاه از مهبل و …. همچنین شرطی شدن منفی فرهنگی مثلا مردانی که اکثر روابط جنسی اولیه شان با افراد روسپی بوده که مصرانه خواهان تمام شدن هرچه سریعتر عمل جنسی بوده اند یا روابط جنسی در مکانهایی بوده که امکان دیده شدن و رسوایی وجود داشته مثل صندلی عقب اتومبیل یا خانه والدین و … )

پیشنهاد مطالعه:  سردرد پس از عمل جنسی - دلائل و راهکارهای درمان

3– تجربه جنسی کم

بیشتر افراد در اوایل زندگی زناشویی دچار این مشکل میشوند و به مرور زمان با تجربه بیشتر مشکل انزال زودرس رفع میگردد.

تقیسم بندی مردان مبتلا به انزال زودرس از لحاظ فیزیولوژیک روانشناختی

1-مردهایی که بدلیل کوتاه تر بودن زمان نهفتگی عصبی رفلکس بولبوکاورنوس مستعد اورگاسم سریعی هستند ( اکثرا مستعد زودانزالی سراسر عمر هستند و در این زیرگروه بیشتر درمان دارویی موثرتر است تا درمان روانشناختی ).

2-افزایش حساسیت اندام تناسلی به ایمپالسهای حسی( مبدع این نظریه دکتر شاپیرو بود و انواع درمانهای موضعی مثل کرم و اسپری بر اساس این نظریه تولید شد ولی مطالعات جدیدتر تا حدود زیادی این نظریه رو رد کرده اند).

3-انزال زودرس در اثر اختلالاتی در حساسیت یا تعداد گیرنده های سروتونینی در مغز ایجاد میشود (پروفسور والدینگر ذکر میکند این ترکیب گیرنده ها و در نتیجه انزال زودرس به صورت ارثی به نسلهای بعد نیز منتقل شود همانطور که سایر اختلالات مرتبط با نروترانسمیتر سروتونین (مانند افسردگی ) نیز جنبه ژنتیکی و ارثی دارند و این یافته با کشف اثرات درمانی مهار کننده های باز جذب سروتونین بر روی زودانزالی روز به روز تقویت می شود).

4-شرطی شدن رفتاری یا روانی( اضطراب نسبت به رابطه جنسی، ازدواج پراسترس، انتظار غیر واقعی از رابطه جنسی ، کمال گرایی، حساسیت بیش از حد بین فردی، تاریخچه تعارض کودک والد، احساس گناه ، ترس ناخوداگاه از مهبل و …. همچنین شرطی شدن منفی فرهنگی مثلا مردانی که اکثر روابط جنسی اولیه شان با افراد روسپی بوده که مصرانه خواهان تمام شدن هرچه سریعتر عمل جنسی بوده اند یا روابط جنسی در مکانهایی بوده که امکان دیده شدن و رسوایی وجود داشته مثل صندلی عقب اتومبیل یا خانه والدین و …)

اکثر موارد اختلال انزال زودرس فاقد عامل یا دلیل خاصی است. در برخی موارد، زودانزالی ممکن است به خاطر عوامل پزشکی مثل مشکلات هورمونی، آسیب‌های جسمی و یا عوارض جانبی بعضی داروها باشد.

انواع درمان اختلال زودانزالی

1–درمان های موضعی اختلال انزال زودرس :

یکی از روشهای درمان انزال زودرس استفاده از کرم های بیحس کننده مانند ژل لیدوکابین 2 % و اسپری های بیحس کننده است.

به یاد داشته باشید که قبل از آغاز فعالیت زناشویی، موضع را با صابون شستشو دهید تا از بیحسی بیشتر عضو جلوگیری شود. همچنین شستشو قبل مقاربت باعث میشود از بی حسی مهبل و خشک شدن واژن جلوگیری کند. در ضمن گاهی با این روش حساسیت به لیدوکایین و مشتقات آن در روی اندام تناسلی ایجاد می شود. متاسفانه از این روش به صورت خودسرانه و بسیار معمول استفاده شده که عوارض زیادی را در پی دارد. استفاده از بی‌حس‌کننده‌های موضعی، در آخرین مرحله از درمان افراد مبتلا به انزال زودرس قرار دارد و به هیچ‌وجه نباید در ابتدای کار از آن استفاده کرد. استفاده از روش‌های موضعی باید با تشخیص و صلاحدید پزشک و براساس سیر درمان و بهبودی باشد.

2– درمان های دارویی اختلال انزال زودرس :

دارو های مهار کننده بازجذب سرتونین و ضد افسردگی در درمان انزال زود رس موثر اند.

3–درمان های رفتاری اختلال انزال زودرس :

درمان های رفتاری زودانزالی از موثر ترین و سالم ترین و بدون عارضه ترین نوع درمانهای اختلال زودانزالی میباشند و بر طبق آنها فرد به جای استفاده از دارو یا مواد مصنوعی با استفاده از روش های آموزشی رفتاری ، سعی میکند که رفتار و احساسات خود را کنترل کند ( در بیشتر مواقع این روشها اولین پیشنهاد برای درمان میباشند ).

انواع تکنیک های درمان رفتاری انزال زودرس  :

تکنیک شروع – ایست( Stop-start):

این روش درمان انزال زودرس( مبدع آن جیمز سمانز بوده است) شامل یادگیری، تشخیص و کنترل احساسات و رفتارهایی است که منجر میشود فرد به اوج نقطه لذت برسد و انزال صورت گیرد ، این روش نیاز به اراده و تمرین زیاد دارد ، اما از جمله موثرترین روشهای درمانی رفتاری برای اختلال انزال زودرس است که تاکنون شناخته شده است ، بر طبق آن فرد در ابتدا توسط خود یا شریکش ، تحریک میشود و هر بار که به نزدیکی نقطه اوج میرسند ، عمل تحریک را متوقف و بعد از چند لحظه که احساسات فروکش کرد ، دوباره اقدام مینمایند .

بعد از چند روز تمرین اولیه ، عمل زناشویی به روشی که مرد در زیر و زن در بالا قرار میگیرد عمل تکرار میشود به این صورت که مرد در زمان نزدیک شدن به اوج نقطه لذت با آگاه کردن زن که در اینجا کنترل عمل زناشویی را در دست گرفته ، او را باخبر میسازد تا رابطه را کنترل کند ، بر طبق این روش که از جمله بهترین روشهای درمانی است ، فرد بعد از چندین هفته تمرین و ممارست ، به مرحله ای میرسد که کنترل رابطه جنسی برایش شرطی میشود و میتواند با کنترل احساسات خود ، هم زمان رابطه اش را زیاد کند و هم شریکش را ارضاء کند ( کلیه اصول این روش بر پایه تحریک و توقف قبل از نقطه اوج لذت میباشد ، لذا از جمله بهترین روشها برای افزایش مهارت محسوب میشود ).

پیشنهاد مطالعه:  ارگاسم در زنان پس از زایمان و تولد نوزاد

این روش در فرهنگ غربی با انجام خودارضایی تا نزدیک ارگاسم و قطع آن قبل انزال و تکرار مکرر آن هم قابل انجام است.

تکنیک فشار (Squeeze technigue) :

بر طبق این روش درمان انزال زودرس ( که مبدع آن ماسترز و جانسون بوده اند) با فشار دادن دردناک انتها یا سر عضو تناسلی در ناحیه ستیغ کرونال با دو انگشت نشانه و شست قبل از انزال بمدت چندین ثانیه، از انزال جلوگیری میشود که دلیل جلوگیری کردن آن این است که با فشار آوردن به این نقاط فشار خون در این نقاط کم میشود و در نتیجه نعوظ یا ارکیسون کم میشود. این تمرین چندین بار تکرار می شود تا اینکه آستانه احساس انزال بالا برود و فرد خودآکاهی جنسی و اعتماد بنفس نسبت به عملکرد جنسی پیدا کند. حتما باید توسط روانپزشک یا روانشناس کارکرده در این زمینه آموزش داده شود تا اثربخشی خود را نشان دهد

پوزیشن مناسب مقاربت و تغییر مرتب حرکات ریتمیک حین رابطه جنسی:

روش های معمول ( مرد در بالا ) کمک خیلی زیادی به درمان انزال زودرس نمیکند . روشهایی که در آن مرد به پشت خوابیده و زن در رو یا پهلو به پهلو از جمله بهترین روشها برای درمان انزال زودرس میباشند.

تعدد مقاربت و نزدیکی :

زیاد کردن تعداد عمل زناشویی در طول هفته و روز میتواند به در مان انزال زودرس کمک کند به طوریکه اگر هفته ای دو بار عمل زناشویی دارید و آن را تبدیل به هفته ای 4 الی 6 بار برسانید ، بعد از چند هفته مشکل زود انزالیتان تا حدودی رفع میشود .

استفاده از کاندوم :

یکی دیگر از روشهای درمان انزال زودرس استفاده از کاندوم است، استفاده از کاندوم و بخصوص از نوع بیحس کننده آن که در بازار به فروانی موجود است ، میتواند به دلیل کمتر کردن میزان تماس عضو مردانه ، باعث رفع زود انزالی شود .

فشردن پرینه :

پرینه حد فاصله بین بیضه و مقعد است و اگر در این قسمت، نقطه مربوطه درست شناسایی و فشار داده شود در کنترل انزال موثر است. برای فشردن پرینه از تمرینات کگل استفاده می شود که کمک می کند تا زودانزالی به طور موثری بهبود پیدا کند.

آموزش تمرینات کگل (kegel exercises)

4 – درمان های روانی – عاطفی  اختلال انزال زودرس :

یکی از بهترین ها و موثرترین روشها برای درمان انزال زودرس و افزایش لذت در روابط زناشویی ، جایگزینی عشق بازی در عمل زناشویی است ، بدیهی است که در زمانیکه عشق بازی در رابطه جنسی برقرار باشد و دو طرف در حال عشق بازی بایکدیگر اند،دیگر زود انزالی معنی خود را از دست میدهد ! کارهایی مثل نوازش ، تحریک کلامی و بدنی قبل از دخول و کارهایی مانند توجه و دادن احساس قدرت به مرد در رابطه،میتوانند به این مهم کمک کنند . ( به طور خلاصه اگر زن و مرد در هنگام عمل زناشویی مشغول عشق بازی باشند به دلیل اینکه رضایت جنسی هر دو طرف ایجاد میشود ، معنای استرس روانی فیزیکی زود انزالی را که به زوجین وارد میشود، کاهش میدهد).

5–درمان های سنتی و گیاهی اختلال انزال زودرس :

یکی دیگر از روشهای درمان انزال زودرس درمان های سنتی و گیاهی است. دمکرده گل شقایق و دارچین و همچنین سیاه دانه و پخته سنجد در روغن زیتون باعث دیر انزالی یا به اصطلاح سفتی کمر میشود ، همچنین مالیدن حنا هم در بعضی از متون قدیمی آمده شده ( صحت علمی روشهای فوق تایید نشده و بیشتر تجربی اند تا علمی ) و صرفا جهت آگاهی از طب سنتی ذکر شده اند و بدون مجوز متخصصین طب سنتی به هیچ وجه نباید تجویز خودسرانه گردند.

منبع : دکتر شمشیری

about

مطالب مفید

مدیریت وب سایت مهکام ، مجله اینترنتی آموزش خانواده را آقای حسن رامشینی به عهده دارند . ایشان در کنار مشاوره روانشناسی با جمعی دیگر از بهترین روانشناسان و مشاوران کشور به طور ضمنی به غنای این وب سایت کمک می کنند تا بتوانند مهکام را تبدیل به مرجعی برای رفع مشکلات و مسائل مربوط به روان انسانها نمایند.

×