سه بعد کمال گرایی چیست؟

سه بعد کمال گرایی چیست؟
همانگونه که در مطالب قبلی ذکر شد کمال گرایی یا کمال طلبی، یکی از ویژگی های شخصیتی است که میتوانید در اطرافیان خودتان و یا دیگران مشاهده کنید.
کمال گرایی به معنای رشد، پیشرفت، تعالی و کامل شدن، مهمترین ویژگی انسانهاست و از جمله معدود ویژگی هایی است که انسان را از حیوان متمایز میکند. این نوع کمال گرایی سالم و بهنجار است.
اگر کمال گرایی و میل به استانداردهای بالا نبود بسیاری از حرکتهایی که رشد و پیشرفت نسل بشر را طی سالها و قرنهای گذشته رقم زده است، هرگز روی نمیداد.
چیزی که به عنوان کمال گرایی ناسالم و نابهنجار شناخته میشود، رعایت استانداردهای بالا در شرایطی که هزینه رعایت آن استانداردها بیشتر از منافعشان است و ضرورتی برای آن نیست.
بارکر، محقق دانشگاه هاپکینز، تعریف سادهای از کمالطلبی دارد. او میگوید انسانهای کمال گرا ، فشار دائمی برای حرکت به سمت هدفهای غیر قابل دستیابی در درون خود احساس میکنند.
آنها ارزشهای خود را با کارایی خودشان و دستاوردهایشان میسنجند.
سه بعد کمال گرایی
هویت و فلت (۱۹۹۱)، نشان دادند که کمال گرایی از سه بعد مجزا تشکیل شده است :
- کمال گرایی خود مدار : یک مؤلفه انگیزشی است که شامل کوششهای فرد برای دستیابی به خویشتن کامل میباشد. در این بعد کمال گرایی افراد دارای انگیزه قوی برای کمال، معیارهای بالای غیر واقعی، کوشش اجباری و دارای تفکر همه یا هیچ در رابطه با نتایج به صورت موفقیتهای تام یا شکستهای تام میباشند. این افراد به حد کافی موشکاف و انتقادگر هستند، بطوری که نمیتوانند عیوب، اشتباهات و شکستهای خود را در جنبههای مختلف زندگی بپذیرند.
- کمال گرایی دیگرمدار : یک بعد میان فردی است که شامل گرایش به داشتن معیارهای بالا برای اطرافیان بویژه کسانی است که در زندگی فرد نقش مهمی دارند. از این رو این نوع کمال گرایی ممکن است به روابط بین فردی دشوار منجر شود.
- کمال گرایی جامعه گرا : دیگران انتظارات غیر واقعی و اغراق آمیز از فرد دارند، اگرچه برآورده کردن این انتظارات مشکل است ولی شخص باید به این استانداردها نائل شود تا مورد تایید و پذیرش دیگران قرار گیرد. این معیارهای افراطی معمولا منجر به شکست، اضطراب، خشم، درماندگی و ناامیدی میشود.
پیشنهاد مهکام: تست کمال گرایی – آیا شما هم شخصیت کمال گرا دارید؟