"> 13 نکته درباره نحوه رفتار با نوجوانان - مشاوره آنلاین مهکام
مشاوره آنلاین مهکام

13 نکته درباره نحوه رفتار با نوجوانان

13 نکته درباره نحوه رفتار با نوجوانان پسر و دختر- نکاتی که والدین در رفتار با فرزند نوجوانشان باید بیاموزند. رابطه نوجوان با والدین نتیجه نحوه رفتار پدر و مادر با نوجوانان می باشد. چگونه با نوجوانان ارتباط برقرار کنیم؟ نحوه برخورد با دختر نوجوان و پسر نوجوان

13 نکته درباره نحوه رفتار با نوجوانان

13 نکته درباره نحوه رفتار با نوجوانان

13 نکته درباره نحوه رفتار با نوجوانان

1. برای بروز اختلاف نظرها آمادگی داشته باشید.

قبل از بلوغ نوجوان معمولاً همه چیز در خانواده خوب پیش می‌رود اما زمانی که کودک به سن بلوغ می‌رسد، اوضاع عوض می‌شود و حتی گاه والدین مجبورند مثل افراد غریبه از اول با او رابطه برقرار کنند.

اما نباید ناامید شد که برای ایجاد رابطه با نوجوان نباید به تنهایی همه بار را به دوش بگیرید بلکه به شکلی دوطرفه و با کمک یکدیگر دنبال راه‌هایی رضایت بخش برای زندگی در کنار یکدیگر بگردید.

پیشنهاد مطالعه: درباره مسائل جنسی به نوجوانم چی بگم؟

2.‌ آماده باشید که شما را محک بزنند.

نوجوانان در اوائل و اواسط نوجوانی میلی قوی و البته طبیعی به کسب استقلال دارند اما اغلب والدین آزادی‌های درخواست شده موافق نیستند.

نوجوان‌ها حتّی در مواقعی که می‌دانند عقاید و درخواست‌های‌شان قابل قبول نیست باز هم نیاز دارند که از طریق محک زدن والدین پی به محدودیت‌هایی ببرند که برایشان وضع شده است.

نوجوانان معمولاً عقاید والدین‌شان را در زمینه‌های مختلفی چون مسائل جنسی مصرف الکل، آداب و سنن یا جایگاه پول و مادیات در زندگی زیر سؤال ببرند.

قبل از درگیری با نوجوانتان باید از عقاید خود و علت باور به این عقاید آگاه باشید و پیشاپیش پاسخ‌هایی استدلالی و منطقی آماده داشته باشید.

اگر نوجوان در مورد مسأله خاصی زیر بار قبول کردن عقیده یا تصمیم شما نمی رود، قاطعانه به او بگویید که اجازه نمی‌دهید کارهایی را که صحت آنها معلوم نیست انجام بدهد.

تصمیم گیری با شماست به هر تقدیر او به عنوان بخشی از فرآیند رشدش به محک زدن شما (و همچنین خودش) ادامه خواهد داد.

البته در بعض از موارد هم کمی کوتاه بیایید. هر جا امکانش بود به او اجازه بدهید بر زندگی خودش کنترل بیشتری داشته باشد.

اگر از کودکی به شکل موثری با او در ارتباط بوده‌اید قادر خواهید بود بیشتر مسائل دوران نوجوانی را با کم‌ترین جنگ و دعوا حل کنید. او را هیچ وقت طرد نکنید او به شما هنوز احتیاج دارد حتی بیشتر از اوقات دیگر.

اگر نوجوان مرتباً به نقص قوانین خانواده و جامعه ادامه داد و هیچ آمادگی برای بحث و صحبت پیدا نکرد آن وقت با مشاوره کودک و نوجوان یا روانشناس متخصص مشورت کنید تا مشکل سخت‌تر و حل آن امکان ناپذیر نشده بتوانید به یک راه‌حل مناسب برسید.

پیشنهاد مطالعه: با خودزنی و خودآزاری نوجوانان چه باید کرد ؟

3. برای طرد شدن‌های موقتی آماده باشید.

گاه نوجوان پدر یا مادر یا هر دو آنها را طرد می‌کند. او می‌خواهد ببنید که آیا بدون راهنمایی پدر و مادرش می‌تواند روی پای خود بایستد.

خیلی وقتها نوجوان به طور گذارا یکی از والدینش را طرد می‌کند و با دیگری که اغلب جنس مخالف است رابطه نزدیکی برقرار می‌کند این وضعیت امکان ایجاد یک شکاف واقعی در خانواده را بوجود می‌آورد.

– اگر نوجوان به یک طرف علاقه زیادی نشان دهد بدون اینکه به طور جدی طرف دیگر را طرد کند این حالت معمولاً گذارا است و احتمالاً تنها روشی است که نوجوان برای بیان مخالفتش با یک والد یا تنبیه کردن او یاد گرفته است.

پیشنهاد مطالعه:  آموزش اصول برقراری ارتباط انسانی با فرزندان

– اما اگر سرکش یا طرد کردن شدت داشته باشد معمولاً لازم است در این مورد با افراد متخصص مشورت کرد.

– زمانی که پدر و مادر با نوجوانشان سر و کار دارند باید با هم متحد باشند.

4. انعطاف پذیر باشید.

– به نوجوان اجازه دهید که «در محدوده حد و حدودش» به آزمایش، بررسی و ایجاد ارتباط بپردازد.

-در مقابل میل او به استقلال تحمل نشان دهید ولی تا اینکه کجا می‌تواند پیش برود کنترل داشته باشید.

– برای نوجوان بهتر است با حفظ محدودیت‌ها، خودش شخصاً بتواند مسائل را درک کند نه اینکه همیشه به او گفته شود که چه کار باید بکند.

– زمانی که بلوغ و تکامل نوجوان بیشتر می‌شود نظام ارزشی آنها معمولاً با عقاید پدر و مادرشان مقدار ارزیابی هم سو می‌شود لذا در مقابل مسایلی مثل آرایش موی سر به شیوه خلاف عرف و یا لباسهای غیر معمول خیلی نگران نباشید.

– اما بخاطر بسپارید «آزادی بیش از حد» دادن به نوجوان عملکرد آنها را در نهایت بسیار بد خواهد کرد لازم است به طور معقول محکم و ثابت قدم باشید.

پیشنهاد مطالعه: چگونه نوجوانان خودجوش و موفق تربیت کنیم ؟

5. همه چیز را جدی نگیرید.

– نوجوانها تند و تیزند و همه چیز را طوری و حیاتی می‌دانند اما شما با تجربه‌ای که دارید می‌دانید این مسائل که به نظر نوجوان بحران هستند اهمیت آنچنانی ندارند اما با این وجود طرز فکرشان را مسخره نکنید.

– شما هنوز یگانه سازنده تصوری هستید که آنها از خودشان دارند و شما تأمین کننده تأییدی هستید که نوجوانتان به آن احتیاج دارد.

– صرف گذشت زمان باعث مرتفع شدن بحران‌ها می‌شود با نوجوانتان در مورد احتمالات موجود و احساسات او صحبت کنید و هر وقت تصمیم عاقلانه‌ای گرفت از او حمایت کنید.

– حرف آخر: صبور باشید.

6. سعی کنید حس شوخ طبعی‌تان را حفظ کنید.

– بسیاری از اتفاق‌هایی که بین نوجوان و پدر و مادرشان رخ می‌دهد با مزه و خنده دارند.

– اگر نوجوان یک وضعیت را خنده‌دار تلقی کند همین امر می‌تواند عصبانیت او را خاموش کند آرامش را به او برگرداند و به او این اجازه را بدهد که تصمیم بهتری بگیرد.

– هرگز به نوجوانتان نخندید بلکه فقط با آنها بخندید خندیدن به او باعث ایجاد شرمساری و احتمالاً یک واکنش انفجاری می‌شود.

7. وقت خاص تعیین کنید که به آنها گوش بدهید …. واقعاً گوش بدهید.

– هر چند هم پدر و مادر هم نوجوان گرفتارند ولی باید کارهای دیگرتان را به بعد موکول کنید تا بتوانید صادقانه و جدی با هم صحبت کنید.

– پدرها باید به اندازه کافی وقت برای نوجوانشان صرف کنند تا نوجوان وقت صرف نکردن پدر را به معنی طرد شدن یا کم بودن محبت تفسیر نکند.

– اگر نوجوان خواست یک ساعت یا یک روز را با شما بگذارند این فرصت طلایی را از دست ندهید عشق شما به آنها یعنی، آن قدر برایتان اهمیت دارند که برایشان وقت صرف می‌کنید.

پیشنهاد مطالعه:  آموزش تربیت فرزند از دکتر فرهنگ هلاکویی از تولد تا 20 سالگی

8. تجربه‌های متنوع و متفاوتی برای نوجوانتان ایجاد کنید.

– خیلی وقتها بچه‌های در دنیای محصور و جدا زندگی می‌کنند به طوریکه با محیط‌های اجتماعی مختلف مواجه نمی‌شوند نوجوان از طریق مواجهه با انواع محیط‌های اجتماعی و پی‌بردن به مشکلات طبقات مختلف در معرض آشنایی با سایر جنبه‌های زندگی قرار می‌گیرد و دنیای واقعی و تضادهای شگفت‌انگیز آن را بهتر درک می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: تکنیک راه حل اشتراکی برای حل مشکلات نوجوانتان

9. تغییرات خودتان را بررسی کنید.

در دوره نوجوانی دو حقیقت مهم را در ذهن داشته باشید:

الف) نوجوان شما به سرعت تغییر می‌کند و برای وفق دادن خودتان با این تغییرات لازم است فردی را قبول داشته باشید، با او سازگار شوید و تحمل کنید که از لحظه‌ای به لحظه ی دیگر همان فرد سابق نیست.

ب) لازم است توجه کنید که برای خود شما در این دوره چه اتفاقی می‌افتد.

– اغلب پدر و مادرهای نوجوان در حدود میانسالی هستند و دغدغه‌های مخصوص خود را دارند یا به امنیت مالی مناسبی نرسیده‌اند و یا از لحاظ جسمی افت کرده‌اند. در این دوره هم والد مثل نوجوان در حال گذر است و این مسأله می‌تواند رابطه پدر و مادر را با نوجوان تحت تأثیر قرار دهد.

– با تمامی مشکلات مربوط به خود بخاطر داشته باشید که نوجوانتان هنوز به شما نیاز دارد به نوجوانتان اجازه ندهید نقشی را که در برابر او دارید تغییر دهد.

– وضعیت شخصی خودتان را مرور کرده و سعی کنید مشکلاتتان را حل کنید و یا از یک مشاوره روانشناسی خوب کمک بگیرید.

10. اجازه ندهید نوجوانی خودتان بیش از حد شما را تحت تأثیر قرار دهد.

-برخی پدر و مادر وقتی فرزندانشان به نوجوانی می‌رسند به سالهای نوجوانی خود برمی‌گردند با برون فکنی، پیش‌بینی می‌کنند که برای نوجوانشان چه حوادثی ممکن است رخ دهد.

-الزاماً این طور نیست که نوجوانی شما هر طور که سپری شد. نوجوان شما هم این دوره را آنچنان سپری کند.

-هنگام ارتباط با نوجوان همیشه یک شخص سوم آنجا حضور دارد: خود شما در دوره نوجوانی‌تان تجربیات و احساسات شما آنجا حاضرند و درست یا غلط به عنوان نمونه‌ای مطرح هستند و نحوه تفکر و ارتباط شما را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

– هر چند یا آوری مجدد نوجوانی‌تان می‌تواند یک دیدگاه با ارزش ایجاد کند اما در عین حال می‌تواند باعث ایجاد نگرش‌های غیر ضروری و یا انتظارات بیجایی هم باشد.

– نوجوان به هیچ طریق نمی‌تواند تجربیات دوره نوجوانی شما را درک کند او در دنیایی زندگی می‌کند. با آنچه شما تجربه کرده‌اید متفاوت است.

– اشتباهات پدر و مادر خودتان را نیز تکرار نکنید بعضی والدین برای انجام دادن وظایف تحصیلی یا ورزشی همان اندازه بر نوجوان‌شان سخت می‌گیرند که پدر و مادر خودشان با آنها رفتار می‌کرده‌اند.

پیشنهاد مطالعه: مشکلات خواب نوجوانان و راهکارهایی برای نظم بخشیدن به آن

11. خودتان را با محیط نوجوانتان آشنا کنید.

– پدر و مادر صرف نظر از وضعیت داخل خانواده باید با دنیایی که فرزندشان در آن زندگی می‌کند آشنا شوند.

– اینکه نوجوانشان در جمع دوستان با چه کلماتی با همدیگر صحبت می‌کنند چه فیلمهایی می‌بینند و از دوستانشان چه چیزهایی می‌گیرند و چه اطلاعاتی بدست می‌آورند.

– وقتی این اطلاعات را در اختیار داشته باشید قادر خواهید بود تصمیم‌های عاقلانه‌تری در مورد این مسائل برای زندگی نوجوان اتخاذ کنید. این کار باعث می‌شود ارزش خودتان را حفظ کنید.

پیشنهاد مطالعه:  چگونه با نوجوانان ناسازگار رفتار کنیم ؟ فرزندپروری موفق

12. به فکر خودتان هم باشید.

– برای پدر و مادر بودن اول باید یک زندگی زناشویی موفق داشت.

– اگر به دلیل مشکلات زناشویی از زندگی لذت نمی‌برید این مفهوم را به نوجوان انتقال می‌دهید که بزرگسال بودن و ازدواج کردن فقط باعث ایجاد نگرانی و درد سر و مسئولیت می‌شود.

– فرصتهایی برای لذت بردن از زندگی فراهم آورید شما در قبال خود و همسرتان نیز مسئولید.

– خودتان را همان طور که هستید ببینید نقاط قوت و ضعف خودتان را بشناسید و هر که توانستید پیشرفت کنید. اگر خودتان بر بهتر بشناسید بهتر می‌توانید نوجوانتان را راهنمایی کنید.

13.به موقع و به مرور نوجوان را مستقل تربیت کنید

در زمان مناسب بندهای حمایت از نوجوان را قطع کنید و بار مسئولیت را از دوش خود بردارید.

– اشتباه است اگر والدین برای هر اتفاق بد و نامطلوبی در زندگی فرزندانشان خودشان را سرزنش کنند.

– بلوغ و تکامل پیدا کردن شامل به دست گرفتن مسئولیت و اصلاح اشتباه‌های والدین است.

– هیچ عیبی ندارد اگر زمانی به فرزندتان بگویید «من هر کاری از دستم برمی‌آمد انجام دادم؛ اگر اشتباه بود متأسفم ما حالا تو یک فرد بالغ و بزرگسال هستی و اگر بخواهی می‌توانی تغییر کنی. بنابراین نباید به خاطر آنچه که هستی، تا آخر عمرت ما را سرزنش کنی».

×. به عنوان والد لازم است با نوجوانتان در حد سطح شناختی (فکری) او ارتباط برقرار کنید نه مطابق با ظاهر جسمانی‌اش. اگر یک نوجوان، بلوغ دیررس دارد (مثل فرد چهارده ساله‌ای که به نظر ده ساله می‌آید) با او براساس ظاهرش رفتار نکنید به همین شکل، اگر یک فرد دوازده ساله به نظر هفده ساله می‌آید بلوغ او را کامل و تام شده فرض نکنید.

×. عشق برای یک زندگی خانوادگی سالم ضروری است و در خلال سال‌های پرورش فرزند و احترام دوجانبه میان والد و فرزند رشد می‌یابد. عشق نسبت به فرزند باید بدون قید وشرط باشد.

گفتن یا القاء این مسأله که «من دوستت ندارم مگر اینکه …..» یک اشتباه جدی است و هرگز نمی‌تواند پایه و اساس محکمی برای یک رابطه با دوام و سالم باشد.

فرزندان اگر عشق والدینشان را احساس کنند قادر خواهند بود که سخت‌ترین تجربه‌ها را تحمل کنند و برعکس جوانانی که احساس می‌کنند از طرف والدین‌شان طرد شده‌اند عصبانی و آسیب رسان‌تر خواهند شد.

در مواقعی که نوجوان‌ها صحبت نمی‌کنند شما ممکن است بتوانید مطالب زیادی را از زبان بدن آنها متوجه شوید نوجوانها در خلال یک روز معمول پیامهای غیر کلامی زیادی را ارسال می‌کنند.

گاهی این پیام‌های جسمی عمدی و با هدف هستند (وقتی اوضاع طوری نیست که نوجوان‌ها اجازه داشته باشند با حرف زدن منظورشان را بیان کنند به پیامهای جسمی متوسل می‌شوند) یا گاهی به طور ناخود آگاه پیامهای جسمی بعضی از احساس‌های نوجوانها را مطرح می‌کنند.

ارتباط‌های غیر کلامی اعم از اینکه از طرف والد و یا فرزند باشند به آسانی می‌توانند به اشتباه تغییر شوند حداکثر تلاش خود را بکار گیرد تا که بتوانید پیامهایی که در محیط اطراف شما برای ارتباط برقرار کردن ارسال می‌شود دریافت کنید.

منبع: سایت آموزشی گروه مشاوران فارس

about

مطالب مفید

مدیریت وب سایت مهکام ، مجله اینترنتی آموزش خانواده را آقای حسن رامشینی به عهده دارند . ایشان در کنار مشاوره روانشناسی با جمعی دیگر از بهترین روانشناسان و مشاوران کشور به طور ضمنی به غنای این وب سایت کمک می کنند تا بتوانند مهکام را تبدیل به مرجعی برای رفع مشکلات و مسائل مربوط به روان انسانها نمایند.

×